RDW: ‘Vanaf 2020 ook auto’s zonder zijspiegels toegestaan’

27
nov
2018
Geplaatst door: Arnold  /   Categorie: Wet & regelgeving

asdfDe RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) verwacht dat uiterlijk in 2020 in de wet wordt opgenomen dat ook voertuigen zonder zijspiegels zijn toegestaan, mits ze voorzien zijn van een veilig camerasysteem.

Het idee is dat de buitenspiegels worden vervangen door camera’s die aan de zijkant van de auto’s hangen. De beelden zijn te zien op kleine schermen aan weerszijden van het dashboard, of worden geprojecteerd in de hoeken van de voorruit.

Sinds juni 2016 gelden er EU-regels die toestaan dat fabrikanten de buitenspiegels vervangen door camera’s. Sindsdien mogen er dus al spiegelloze modellen in de showroom staan en worden verkocht, mits ze aan strenge veiligheidseisen voldoen.

Geen bekeuren en afkeuren

De camera’s moeten bijvoorbeeld ook goed werken als een auto een tunnel in of uit rijdt en het zicht mag niet meteen wegvallen als de motor wordt uitgezet of afslaat. Volgens experts is dit geen probleem. Zij zeggen dat de camerasystemen veiliger zijn dan buitenspiegels. Zo hebben vrachtwagens door de camera’s niet langer last van een dode hoek.

Omdat de EU-regels in Nederland nog niet in de wet zijn opgenomen, kunnen voertuigen zonder zijspiegels nog door de politie worden aangehouden en voldoen ze officieel niet aan de voorwaarden voor de apk. “Al is het geen kwestie van bekeuren of afkeuren”, zegt een woordvoerder van de RDW. “Omdat de voertuigen met camerasystemen zijn toegestaan in de EU, wordt altijd gekeken naar een oplossing.”

Bron: rijschool vandaag.