Werving van nieuwe examinatoren kost CBR veel moeite.

29
nov
2016
Geplaatst door: Arnold  /   Categorie: CBR

Het werven van nieuwe, geschikte examinatoren kost het CBR veel tijd en moeite. De wachttijden voor het rijexamen houden daardoor aan. Het CBR heeft dit jaar zestig nieuwe examinatoren in dienst genomen. Volgend jaar zijn er opnieuw zoveel nodig.

 cbr

Problemen

Het CBR is in de problemen gekomen nadat het voor 17-jarigen mogelijk werd om rijexamen te doen. De toeloop wordt daarnaast vergroot door de aantrekkende economie. Het CBR ziet daardoor bijvoorbeeld opeens twintigers die examen gaan doen. Dit omdat ze een nieuwe baan krijgen waarbij een rijbewijs noodzakelijk is. De aantrekkende economie zorgt daarnaast voor een toename van aanvragen van transportbedrijven.

Nieuwe examinatoren

Geschikte kandidaten vinden kost het CBR grote moeite. Tussen elke honderd sollicitatiebrieven die ze ontvangen, zit gemiddeld genomen één geschikte kandidaat, aldus Nathalie Dingeldein van het CBR. Voor nieuwe examinatoren zijn de eisen streng. Maar dat moet ook wel, zegt Dingeldein. “We zijn de poort naar verkeersveiligheid.” Een sollicitant moet dan ook van goede huize komen. Zo moet een examinator minimaal 10 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs, een mbo- of havo-diploma hebben en een verklaring omtrent gedrag kunnen overleggen. Daar komt bij dat examinatoren bovengemiddeld goed moeten kunnen rijden. Andere eisen zijn dat examinatoren een goed beoordelingsvermogen moeten hebben en communicatief sterk moeten zijn. 

                                                                                                                                           Bron: rijschoolvandaag