Rijbewijs definitief te halen vanaf 17 jaar

04
nov
2015
Geplaatst door: Arnold  /   Categorie: Wet & regelgeving

maandag 02 november 2015

2toDrive is een succes! Daarom wordt het experiment definitief ingevoerd, meldde minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu vandaag.

2toDrive begon in 2011 als een experiment. Sinds de proef hebben ruim 100.000 zeventienjarigen hun rijbewijs gehaald. Binnen de rijschoolbranche zijn betrokken organisaties zoals de BOVAG en het CBR zeer positief over 2toDrive. Het experiment loopt sinds november 2011 en duurt tot 31 oktober 2017

Evaluatie

Uit een evaluatie van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat eenmaal zelfstandig op de weg, 2toDrivers gemiddeld 561 kilometer per maand rijden. Dat is ruim 150 kilometer per maand meer dan jongeren die niet hebben meegedaan aan 2toDrive. Het ongevalsrisico per kilometer onder 2toDrivers die de vragenlijst invulden, is 26% lager dan voor bestuurders die niet meededen aan 2toDrive. Dit komt overeen met ervaringen uit het buitenland: in Zweden daalde het ongevalsrisico van de groep begeleidrijders over twee jaar met ongeveer 40%, en in Duitsland daalde dit risico met 16 tot 30%.

Belangrijke rijervaring

Vandaag heeft minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu laten weten dat het experiment wordt voortgezet. Jonge automobilisten nemen het begeleid rijden serieus en doen veel belangrijke rijervaring op, blijkt volgens de minister uit een evaluatie. “Jongeren zijn een kwetsbare doelgroep in het verkeer, en hun onervarenheid speelt hier een belangrijke rol in. Met 2toDrive zorgen we ervoor dat jongeren onder begeleiding van een vriend of familielid kilometers maken, voordat ze in hun eentje de weg op gaan. Daardoor zitten ze straks veilig en vol zelfvertrouwen op de weg”, aldus minister Schultz.

Het experiment 2toDrive duurt nog tot 31 oktober 2017. De beginnersperiode wordt na deze datum voor deze groep dan ook teruggebracht van zeven naar de gebruikelijke vijf jaar.

Bron: rijksoverheid.nl