Miljoenste rijbewijs met chip uitgereikt

07
okt
2015
Geplaatst door: Arnold  /   Categorie: Wet & regelgeving

Het miljoenste rijbewijs met chip is vandaag in de gemeente Pijnacker-Nootdorp uitgereikt aan een inwoonster. Ze kreeg het rijbewijs uit handen van burgemeester Ravestein. Sinds 2006 wordt het rijbewijs uitgevoerd als card. In Nederland is het rijbewijs zowel een bewijs van rijbevoegdheid als een identiteitsdocument. Met de uitgifte van het rijbewijs met chip is op 14 november 2014 begonnen. Daarvan zijn er nu een miljoen verstrekt. Nederland kent 11.923.614 rijbewijzen, waarvan 10.981.511 op cardformaat en nog  942.103 als papieren model.

Rijbewijs aanvragen of verlengen

Burgers kunnen bij de gemeente  terecht om een rijbewijs aan te vragen en te verlengen. Daarvoor moet de aanvrager wel persoonlijk verschijnen. De afgifte van een rijbewijs duurt normaal gesproken vijf werkdagen. In Pijnacker-Nootdorp kan de aanvrager, net als in vele andere gemeenten, digitaal een afspraak maken om het rijbewijs op te halen.

Rijbewijsmodel

Het huidige model rijbewijs met chip wordt uitgegeven sinds 14 november 2014. Er op staan echtheidskenmerken als hologram, een zogeheten clear window en reliëf. De chip is vanaf de buitenkant niet te zien. Op de chip staan dezelfde gegevens als op het rijbewijs. Het uitlezen van de chip lukt alleen met behulp van de zogenaamde Machine ReadableZone (MRZ) of met de QR-code die op het rijbewijs staan. De chip is beveiligd tegen het op afstand uitlezen.
Rijbewijshouders met een telefoon voorzien van NFC-mogelijkheid kunnen zo ook de chip van hun eigen rijbewijs uitlezen. Met de app ‘RDW rijbewijs’ kan iedereen bekijken hoe de belangrijkste echtheidskenmerken werken.
Bron: Reflector.