SGP: ‘Laat meisjes vanaf 16 jaar rijbewijs halen’

04
apr
2015
Geplaatst door: Arnold  /   Categorie: Wet & regelgeving

CBRvrijdag 03 april 2015

De SGP stelt voor om meisjes vanaf 16 jaar het rijbewijs te laten halen. De partij komt met dit voorstel naar aanleiding van het experiment 2toDrive, dat een succes blijkt. Hoewel de partij pas sinds enkele jaren vrouwen verkiesbaar heeft gesteld wil zij jonge vrouwen wel kans bieden het rijbewijs eerder te halen dan jonge mannen.

Veiliger

De partij komt met dit voorstel na diverse publicaties op dit terrein van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

“Uit wetenschappelijk onderzoek van dit instituut komen opmerkelijke cijfers naar voren. Jonge beginnende automobilisten van het mannelijk geslacht hebben in Nederland een ruim zeven keer zo groot ongevalsrisico als ervaren bestuurders van 30-59 jaar. De hoofdoorzaken hiervan zijn een gebrek aan rijervaring en het risicogedrag dat kenmerkend is voor jongeren en jongvolwassenen”, zo zegt Roelof Bisschop, kamerlid van de SGP.
Hoewel het SGP-kamerlid onderscheid maakt tussen jongere en oudere bestuurders maakt de politicus dus ook onderscheid tussen jongens en meisjes. “Meisjes beginnen de puberteit eerder en maken op cognitief niveau een heel andere ontwikkeling door. Een best serieus punt om over te praten”, zo vindt de politicus.

Discriminatie

De SGP zegt zelf dat de partij zich er als geen andere partij van bewust is dat onderscheid maken op geslacht gevoelig ligt. Daarom bewandelt de partij volgens woordvoerder Bisschop de ‘koninklijke weg’ en wordt er tijdens een kamerdebat eerst gesproken over discriminatie. Afhankelijk van het draagvlak en nader onderzoek kunnen vervolgens vervolgstappen worden  voorgesteld, zo zegt de partij. De eerste reacties zijn niet lovend. “Pure discriminatie”, zo zegt een lezer op het bericht van de SGP.

Bron: Rijschool vandaag