Recensie: theorie-examen nieuwe stijl

04
apr
2015
Geplaatst door: Arnold  /   Categorie: CBR

donderdag 02 april 2015

Het theorie-examen wordt bij het CBR sinds kort, op veel locaties, via de nieuwe stijl afgenomen. Je maakt het examen op een individueel scherm en gebruikt daarvoor touchscreens. Het is de bedoeling dat het systeem meer comfort biedt dan de voorgaande systemen en het moet fraude tegen gaan. Sophie Koopman (23) uit Amstelveen nam de proef op de som.

“Ik heb inmiddels al meerdere malen mijn theorie-examen proberen te halen. Het is steeds niet gelukt. Het is nu de derde keer dat ik het ga proberen en dit keer zelfs via een nieuw systeem. Op donderdagmorgen vertrok ik richting het CBR in Amsterdam. Ik was lichtelijk gespannen, maar dat ben ik altijd. In het lokaal staan een stuk of 20/30 hokjes. Van te voren krijg je een nummer toegewezen waarop staat waar je moet gaan zitten. En dan kun je van start.

Eigen tempo

Gedurende het examen merk ik dat ik het prettig vind het examen in mijn eigen tempo te maken. Je kunt door naar de volgende vraag, zodra je een vraag goed hebt beantwoord. Uiteraard neem ik alle tijd die nodig is voor het maken van mijn examen, maar je hoeft tussendoor niet te wachten en dat scheelt enorm. Hierdoor kijk je niet om je heen – dat kan door de hokjes waar je in zit nu overigens ook niet eens – en raak je dus niet afgeleid.

Geen hulp

Op de een of andere manier was ik tijdens dit examen iets zenuwachtiger dan toen ik het examen op de oude manier maakte. Bij de nieuwe stijl ga je zitten en is er niemand om je ergens mee te helpen. Niet dat het lastig is om op de knopjes te drukken om het programma te starten, maar toch… Het idee maakte mij toch een tikkeltje zenuwachtiger dan voorheen.

Spieken onmogelijk

Hoewel je bij het vorige systeem best kon spieken, is dat bij dit huidige systeem absoluut niet mogelijk. Ik vind het daarom wel een beetje overdreven dat er tien centimeter voor je gezicht een camera hangt. Ik snap dat het beveiligd moet zijn, maar er zijn ook twee surveillanten in de ruimte. Je kunt in die hokjes niet spieken en mocht je het dan toch willen proberen door om de hokjes heen te kijken, dan zijn zij er om je uit het lokaal te verwijderen. Die camera vind ik dus persoonlijk een beetje overdreven, maar goed… veiligheid en eerlijkheid voorop zullen we maar zeggen.
Wat overigens ook een voordeel is, is dat je direct de uitslag van je examen op je scherm ziet staan. Je hoeft niet meer te wachten, het lokaal uit, te wachten, het lokaal in en te wachten, voordat je het verlossende woord krijgt. Dat is heel erg fijn. En eindelijk kan ook in zeggen: ik heb mijn theorie-examen gehaald. Of het nieuwe systeem er aan bijgedragen heeft weet ik niet, maar ik was wel veel beter geconcentreerd. En dat heeft er zeker aan bijgedragen. Dus eigenlijk, ja het nieuwe systeem heeft hier aan bijgedrage.

Kortom vind ik de nieuwe manier fijner dan de vorige, omdat je het dus in je eigen tempo kunt doen en ikzelf hierdoor niet of minder snel afgeleid raak. Je kunt niet spieken en hoort direct na het maken van je examen je uitslag. Wat mij betreft is deze nieuwe stijl een steengoede investering van het CBR.”