Bijzondere manoeuvres in getrapte motorexamen A2

07
jan
2015
Geplaatst door: Arnold  /   Categorie: Motorrijles

Met de introductie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn op 19 januari 2013 is bepaald dat bezitters van het rijbewijs A1 (lichte motor) na minimaal twee jaar het rijbewijs A2 (middelzware motor) kunnen halen. In dit zogeheten getrapte model moeten ze voor A2 een praktijkexamen verkeersdeelneming doen met onder meer aandacht voor voertuigbeheersing in de vorm van twee bijzondere manoeuvres. Vanaf 19 januari 2015 zou dit kunnen gebeuren, zo meldt het CBR.                                                                                                                                                                                                                   

Bij een praktijkexamen verkeersdeelneming voor het getrapte motorexamen A2 zijn vier bijzondere manoeuvres mogelijk: omkeeropdracht (halve draai), parkeeropdracht (lopend achteruit parkeren), wegrijden uit (parkeer)vak en stapvoets rijden. Per examen kiest de examinator twee van deze manoeuvres.

Rijbewijs A2

Sinds 31 december 2013 kun je vanaf je 20e ook rechtstreeks je rijbewijs A2 halen. Je hoeft dan niet meer eerst je rijbewijs A1 te hebben. Voor het rechtstreekse rijbewijs A2 moet je theorie-examen, praktijkexamen voertuigbeheersing en praktijkexamen verkeersdeelneming doen.

In dat geval maken de bijzondere manoeuvres geen deel uit van het praktijkexamen verkeersdeelneming. “Omwille van de uniformiteit willen het CBR en de rijschoolbrancheverenigingen BOVAG, FAM en VRB de bijzondere manoeuvres in de loop van 2015 ook invoeren in het praktijkexamen verkeersdeelneming voor het rechtstreekse rijbewijs A2″, aldus het CBR.

Bron: Verkeerspro.