RDW gestart met uitgifte nieuw rijbewijs met chip

21
nov
2014
Geplaatst door: Arnold  /   Categorie: Geen categorie

De RDW is gestart met de uitgifte van aangepaste rijbewijzen. De nieuwe exemplaren met chip en andere vormgeving zijn beter beveiligd en moeilijker na te maken, zo wordt gesteld. “Oude rijbewijzen blijven gewoon geldig tot de datum die op het rijbewijs staat”, zo verduidelijkt de RDW. “En het aanvraagproces en de kosten voor het nieuwe exemplaar blijven hetzelfde.”

Nieuw rijbewijs met chip 2014 formaat

Het nieuwe rijbewijs heeft verschillende moderne echtheidskenmerken. Zo is op bepaalde plekken van de kaart reliëf te voelen en is er een opvallend doorzichtig rond venster aangebracht. Ook zit er een hologram op dat van kleur verandert als het rijbewijs gekanteld wordt. Met een QR-code kunnen opsporingsautoriteiten in de toekomst bij controle de chip van het rijbewijs sneller en foutloos uitlezen.

Chip

De chip in het nieuwe rijbewijs is vanaf de buitenkant niet zichtbaar. Er staan dezelfde gegevens op die ook op het rijbewijs te lezen zijn. Uitlezen is alleen mogelijk met de eenregelige cijfer- en/of letterreeks die op de voorkant van het rijbewijs staat”, zo laat de RDW weten.

Rijbewijsbezitters krijgen vanzelf met het nieuwe rijbewijs te maken. De RDW geeft nu enkel nog de nieuwe exemplaren uit. Houders van een rijbewijs zijn niet verplicht tot inwisselen, maar omdat het rijbewijs tien jaar geldig is, zullen eind 2024 alle rijbewijshouder in het bezit zijn van de vernieuwde versie van het document.

Rijbewijs

Het nieuwe rijbewijs stond oorspronkelijk al voor begin deze maand op de planning, maar de RDW besloot de testfase te verlengen, waardoor de aangepaste rijbewijskaart opnieuw uitgebreide keuringen kon ondergaan. Nu de testfase voorbij is, worden de nieuwe exemplaren door alle gemeenten in Nederland uitgegeven.

Bron: Verkeerspro.