Zelfrijdende auto’s krijgen eigen wetten.

22
aug
2014
Geplaatst door: Arnold  /   Categorie: Geen categorie

zelfrijdende_auto_google_1

Nu er naarstig gewerkt wordt aan zelfrijdende auto’s, ziet de Amerikaanse staat Californië – de thuisbasis van Google – zich genoodzaakt nieuwe wetten in te voeren. Testrijders hebben er vanaf 16 september een licentie nodig, net als vrachtwagen- of buschauffeurs.

Licentie

Enkel medewerkers of aannemers van een autobouwer kunnen zo’n licentie verkrijgen, nadat ze een veiligheidstraining doorlopen hebben. De bedrijven zelf moeten jaarlijks een testvergunning aanvragen. Daarnaast zijn ze verplicht hun zelfrijdende testwagens van een manuele besturing te voorzien, incidentrapporten in te dienen en zich voor vijf miljoen dollar te verzekeren.

Vlekkeloos parcours

Enkele spelers op de automarkt – waaronder nieuwkomer Google en Nissan – zijn al een tijd bezig het testen van zelfrijdende wagens. Tot dusver legden die voertuigen een vlekkeloos parcours af. De verbouwde zelfrijdende Lexuswagens van Google reden bijvoorbeeld al meer dan een miljoen kilometer zonder brokken te maken.

Wetgeving

Over de technologie zelf is in de wetgeving niets opgenomen. Het Californische Department of Motor Vehicles zal tegen december een nieuwe reeks regels uitbrengen. Die zullen de vereisten voor gewone bestuurders vastleggen om in een zelfrijdende auto te rijden.

Bron: Het Laatste Nieuws