Eerste autosnelweg met “glowing lines”

17
apr
2014
Geplaatst door: Arnold  /   Categorie: Geen categorie

glowinglines De bij Oss is de eerste autoweg met ‘glowing Lines’; wegmarkering die overdag licht absorbeert en dit in het donker afgeeft.

Gisteravond werd de eerste 500 meter van deze markering aangebracht. De belijning, ook wel ‘glowing lines’ genoemd, is bij wijze van proef aangebracht op 500 meter van de N329.

Stroom zonder belichting. Bouwbedrijf Heijmans heeft speciale verf ontwikkeld die minstens acht uur blijft stralen. Daardoor is er zonder stroom toch belichting. Bij slecht weer krijgen de lijnen stroom van een zonnepaneel.

Sneeuwvlokje Het idee voor de belijning komt van kunstenaar Daan Roosegaarde. Volgens hem zijn de ‘glowing lines’ een goede oplossing nu op sommige snelwegen de verlichting ‘s nachts uitgaat.

Hij heeft allerlei plannen om wegen slimmer te maken, zoals een wegdek dat stroom afgeeft aan auto’s en sneeuwvlokjes op de weg die oplichten als het glad is.”De focus ligt altijd op de auto, om die slimmer en energieneutraler te maken, maar de wegen bepalen veel meer het landschap”, vindt Roosegaarde.

Naast de lichtgevende verf heeft Roosgaarde nog vele andere plannen om wegen slimmer te maken waaronder een wegdek dat stroom afgeeft aan auto’s en sneeuwvlokjes op de weg die oplichten wanneer het glad is. Tot nu toe ligt de focus voornamelijk op het slimmer en energieneutraler maken van voertuigen, maar volgens Roosegaarde bepalen wegen veel meer het landschap.

Lichten uit Bouwbedrijf Heijmans denkt dat automobilisten enthousiast zijn over de belijning. “We hebben zelfs gemerkt dat mensen hun lichten uitdeden om te ervaren hoe mooi de strepen zijn. Maar dat kunnen we niet goedkeuren”, zegt Roland de Waal van het bouwbedrijf.

Het bouwbedrijf Heijmans wil de glowing lines graag op meer plekken in Nederland aanbrengen maar heeft tot nu toe nog geen concrete opdrachten gekregen. Wil je zelf de glowing lines ervaren op de weg? Je vindt het experiment op een stuk van 500 meter van de N329 bij Oss. gekregen.

Bron: de Reflector.