Motorseizoen geopend tijdens 30e editie Motorbeurs Utrecht

07
mrt
2014
Geplaatst door: Arnold  /   Categorie: Algemeen

Ontspannen drukte op de beursvloer van de Jaarbeurs Utrecht. Vier dagen lang werden liefhebbers uit heel Nederland ontvangen voor de traditionele opening van het nieuwe motorseizoen tijdens de Motorbeurs 2014. Ook potentiële motorleerlingen werden warm gemaakt voor hun motorrijbewijs tijdens de proeflessen van ‘Try the Bike’. En aan glimmende en opgepoetste modellen motorfietsen was van 20 tot en met 23 februari geen gebrek. Temeer omdat tijdens deze editie extra groots werd uitgepakt om het dertigjarige jubileum van het evenement te vieren. 

Ook VTT-rijopleidingen heeft dit jaar weer meegeholpen om weer honderden aspirant motorrijders kenneis te laten maken met hun eerste motorrijervaring tijdens de Try the Bike van de Bovag op de motorbeurs in Utrecht.

 

Dit jaar geen startschot of onthulling om de opening van de beurs officieel te bevestigen. Deze speciale editie is een heuse ‘biker wedding’ het begin van vier dagen motor-walhalla. Twee motorrijdsters die geheel in stijl naar hun trouwlocatie, het beurscafé, worden gereden. Daar bezegelen de twee naast hun liefde voor motoren ook de liefde voor elkaar en worden vier dagen motorbeurs afgetrapt.

Motoren

Leren broeken met verstevigd zitvlak, evenals spijkerbroeken en korte rokjes strijken op de zadels van de nieuwste motorfietsmodellen van 2014 neer. Ruim 90 procent al in het bezit van het motorrijbewijs, 6 procent van plan om het certificaat binnenkort te behalen. Maar naast het bewonderen van de nieuwste en meest antieke tweewielers, zijn het ook vier dagen van demonstraties en live muziek onder het genot van de nodige plastic bekertjes bier.

Motorimporteurs, -clubs, en -handelaren, motorverhuur, reisorganisaties, een tattoo shop, gereedschap en kleding. Met een stevige wandeling door de dichtbevolkte gangpaden van de verschillende beurshallen duikt het allemaal op op de route. Pronkstukken, van helmen tot motoren, uitgelicht en uitgestald in vitrines of op de opgepoetste tegelvloeren van de stands. En ruim 89.000 motorliefhebbers verdeeld over vier dagen die hun ogen schaamteloos de kost kunnen geven. Ook wanneer het om schaars geklede ‘biker girls’ gaat die her en der folders uitdelen en met geïnteresseerde mannen op de foto gaan.

Parcours

In een middagzonnetje op het buitenterrein van de Jaarbeurs maken vier jongeren hun eerste meters op een motor. Instructeurs in gele jasjes zitten ze op de hielen. Eén meisje heeft de smaak te pakken en slalomt ogenschijnlijk moeiteloos om de oranje pionnen die het buitenparcours van Try the Bike vormen. “Zij heeft al eens een lesje gehad”, verklaart één van de aanwezige Bovag-instructeurs.

Zo’n 400 personen krijgen gedurende de beursdagen op het terrein rond het beursgebouw hun eerste motorrijles. Maar waar de branchevereniging eerder aangaf ook de ‘vergeten doelgroep’ van de 55-plussers aan te willen spreken, zijn het voornamelijk jongeren die op de lijst met de groepsindeling een plek veroverd hebben. Dat er animo voor een eerste kennismaking met motoren is, blijkt dan ook uit een wit blad papier dat in de loop van de middag aan de tent naast het parcours wordt opgehangen. ‘Vol’, staat er in grote zwarte letters op geschreven.

Vervoer

“Steeds meer mensen gaan het nut inzien van vervoer per motor”, vertelt een instructeur al leunend op de balie in de Bovag-tent. Hij heeft even pauze van de instructie op het parcours genomen en legt uit waarom vervoer per motor in zijn ogen zo aanlokkelijk is. “Geen parkeerproblemen, reizen van deur tot deur en wendbaarheid.” Hij somt de voordelen moeiteloos op. “Wat wij merken is dan ook dat de tweewieler steeds meer als vervanging voor de personenauto gaat dienen. Het is gewoon enorm handig, dat flexibele vervoer. En omdat je files ontwijkt is het ideaal vervoer in plaats van een leaseauto.”

 

Voertuig

Terwijl de jongeren buiten hun motoren onder controle proberen te krijgen, staat binnen een man op leeftijd een tijd lang naar een glimmende rode motor in een van de Honda-stands te kijken. Even laat hij zijn hand over de ongeschonden lak van het apparaat gaan, waarna hij op het robuuste voertuig gaat zitten. Binnen een paar minuten heeft hij hetzelfde bij twee andere modellen gedaan. Steeds met grote voorzichtigheid.

Bijna de gehele breedte van hal 12 van de beursvloer wordt door Honda beslagen. Drie stands van formaat met podiumelementen en vitrines waarop en -in de nieuwste aanwinsten van het motormerk worden geëtaleerd. Met 11 nieuwe motorfietsen en een nieuwe motorscooter is de collectie van de importeur aardig uitgebreid.

Modellen

Het is onder andere de zwarte CTX1300, een moderne toermotor, die veel bekijks trekt. Toeschouwers met een camera in hun hand moeten moeite doen om het model zonder omstanders binnen de hoeken van hun lenzen te vangen. Maar ook geen gebrek aan aandacht voor modellen als de Integra 2014 motorfiets en de CB650F, die onder de lampen van de hal staan te glimmen. En nog net even wat meer blikken richting de motoren op het moment dat twee dames in korte rode jurkjes zich tussen de opgestelde voertuigen begeven.

In de gangpaden klinken door de muziek heen geregeld zuchten bij het zien van nieuwe collecties. Er worden grappen gemaakt over motoren die de bezoekers in hun bikers jack mee naar huis willen smokkelen. Bij de uitgang van de Jaarbeurs bijna uitsluitend opgewekte gezichten. Met ‘Get your fire started’, de slogan van de vier dagen Motorbeurs, lijkt het dan ook wel goed te zitten.